Na tému reálnosti sveta okolo nás sa toho už pofilozofovalo dosť. Pre mňa osobne je táto možnosť blud. Ale zaujímavý blud. Predstava, že občas niekto pošle astronómom GRB záblesky, len aby sa nenudili, by mala byť tiež jedna z možností ich záhadného pôvodu. Alebo to údajné záhadné stáčanie dráh sond Pioneer. Žeby sa tieto sondy už blížili "k plachte"? :-)

Najviac ma ale zaujalo spomenutie hry Sims. Ja som náhodou jej veľmi horlivým hráčom. Keď som tak raz pozerala na svojho simíka, ako hrá vo svojom počítači svoju verziu hry Sims, tiež ma napadlo, či si aj on nemyslí, že svet okolo neho je realita a virtuálne je len to v jeho počítači. Čo sa dá preniesť aj opačným smerom - čo ak aj mňa len niekto "hrá"? Uvažovala som aj nad možným budúcim vývojom tejto veleúspešnej hry. Teraz je na trhu Sims3, ale čo ak raz bude nejaká Sims10, v ktorej už Simíci získajú vlastné vedomie?

Potom ale nechápem jedno: mentalitu nášho hráča. Mňa by totiž ani vo sne nenapadlo svojich virtuálnych domácich maznáčikov nejako trápiť. Vystavala som im krásne mestečko, ktoré pri každej príležitosti zveľaďujem a rozširujem. Plním svojim simíkom všetky možné želania, vytváram šťastné a fungujúce rodinné vzťahy. Dokonca používam cheaty na peniaze, aby tí chudáčikovia nemuseli celý život šetriť, kým si budú môcť niečo dovoliť. Budujem im krásne vily s luxusným zariadením. Dávam im elixíry života aby dlho žili, a nadšene sledujem populačný rast svojho mestečka. Ak sa mi nedajbože prihodí nejaká nečakaná katastrofa, napríklad sima vyhodia z práce, neukladám to ale hneď dávam hru načítať znova a urobím všetko, aby sa katastrofe zabránilo. Pravda, viem, že existujú aj pre mňa celkom nepochopiteľní hráči, pre ktorých je cieľom hry odrovnať čo najviac Simíkov - napríklad spolužiaci môjho brata.

Dočerta, prečo môj život musí riadiť akurát sadisticky naladený hráč a nie láskavý hráč akým som ja sama? Aspoň ten cheat na peniaze by mi mohol občas dopriať! :-D