Toto je podľa mňa dosť zložitá otázka. Na jednej strane, je to prosti zákonom logiky, snaha zachovať slabých jedincov v populácii. Veď existuje aj zákon hovoriaci o tom, že populácia je taká silná, aký silný je jej najslabší jedinec. Hoci, nie som si istá, či je tento princíp aplikovateľný i na ľudskú populáciu/e.

Na druhej strane, človek je človekom, nie zvieraťom, preto u neho celkom neplatia princípy, aké platia v zvieracích populáciách. U tých ide o prežitie druhu, a to i na úkor benefitu jedinca. Takže aby prežil druh, slabí jedinci idú bokom. No človek veci takto nevníma. Má hold aj myslenie, ktorého dôsledkom je množstvo iných vecí odlišujúcich nás od zvierat. A v dôsledku toho robí množstvo "nelogických a protievolučných" vecí.

No keďže už máme aj to myslenie, je na nás, aby sme predsa len zvážili, či odovzdávať svoju genetickú informáciu ďalej, je vhodné a žiadúce. Znie to dosť kruto a nám zdravým sa to ľahko povie. Ale rozhodne by to stálo za zváženie. Sú ľudia, ktorí toto ignorujú a stavia na akýsi pochybný benefit pre svoje vlastné ja. No sú aj ľudia, ktorí tento aspekt berú do úvahy. Ja osobne poznám ženu, ktorá má vážne zdravotné problémy (nie natoľko vážne, že by nemohla mať deti, keby chcela), a aj preto sa rozhodla, že si rodinu nezaloží.Je to už na každého osobnom zvážení.

To bolo len na margo Tvojho komentu, Adhara :) Takže nezúfaj, ešte vždy sa nájdu v ľudskej populácii aj uvedomelí jedinci. I keď, asi by ich mohlo byť aj viac :D

Ale toto je podľa mňa naozaj háklivá téma, ťažko zaujať nejaké fixné a objektívne stanovisko. Hoci, keď nad tým tak rozmýšľam, nevyjadrila som sa ani tak k téme, ako skôr k jej nepriamej nadväzujúcej myšlienke. Čo sa tých starých ľudí týka... keď už je raz človek na svete, zaslúži si dôstojný život a dostupnú možnú starostlivosť. A to bez ohľadu na to, či má ešte vyhliadky nejako prispieť k benefitu populácie. A myslím si, že je aj znakom vyspelosti populácie, byť schopným postarať sa o svojich starých a chorých jedincov. Keď to už pojmeme tak biologicky ;)