Recesívne genetické odchýlky sú podľa mňa hodne rozšírené i v "zdravej" populácii. Ak sa raz "rozlúšti" genóm a urobia námatkové rozbory, tak to budú čumieť. Pointa je ale práve v tom, že takto ich udržíš bez toho, aby spôsobovali priveľké škody. A keď ich raz bude treba - sú k dispozícii. Napr. jedna ryba čo prežila chemické zamorenie v dákej americkej rieke, okrajová minorita s génom čo poskytol vysokú odolnosť voči danému jedu, sa zrazu stala kľúčovou na prežite druhu.

  Proste sa nedá tak ľahko zhodnotiť, čo je či nie je výhodné. Napr. vysoká odolnosť na rakovinu niekedy znamená vysokú imunitu - telo efektívne zabíja rakovinové bunky. To je spočiatku výhodné, ale nakoniec človek oveľa rýchlejšie zostarne a nedožije sa vysokého veku, pretože v starobe pribúda poškodených (ale dobrých) buniek, a tá výkonná imunita ich zabíja.

  Gény čo teraz vyzerajú zbytočné, môžu tiež zažiariť pri zmene podmienok. Napr. v Černobyle, kde sa rastlinám perfektne darí, pravdepodobne vďaka aktivovaniu prastarej genetickej pamäti z čias, keď pozemská radiácia bola omnoho vyššia.