2080
Kope vás múza
30.08.2010 - 23:46
2
82
1242

Kniha je chlieb duchovný

Známa, dokonca otrepaná fráza. Nikto nepochybuje. Ale ocenil už niekto nutričnú  hodnotu tej či onej knihy? Napadlo niekoho, že povedzme komiksy sa podobajú cukríkom? Ako lentilky alebo lizatka. Nie,nie, božeuchovaj, nechcem všetky dielka tohto žánru hádzať  do jedného vreca. Iste sú medzi nimi kvalitné veci ako aj brak. Tak ako sú niektoré cukríky preplnené ečkami, umelými farbami a prehnanou umelou chuťou-a iné sú na prírodných aromach a  extraktoch.Ale aj tak sú to iba cukríky. Lizatkami sa nenaješ.Bez debaty.                                         Ak už reč je o sladkostiach, ženské romány sú zákusky. Sama šľahačka, jahodová pena, mliečna čokoláda očipkovaná maslovým krémom. Mňam! Koľko zákuskov  zvládnete na posedenie? Jeden-dva? Date si ešte? Dakujem, neprosím. Už je mi s nich zle. K tomu ešte obezita. Počuli ste už o obezite mozgu?                Stará dobrá detektívka. Spoľahlivý chlebíček zo syrom a salámou. Sytá plnená bageta, ktorá zachráni vás na dlhej ceste vlakom. Dobre padne v upršané popoludnie, kedy sedíte v posteli s nosom upchatým chrípkou a nechce sa vám s ničím namáhať.Dá sa na chlebíkoch vydržať pomerne dlho, ale ne večne.              Chcete si poštekliť chuťové poháriky nezvyčajnými kombináciami chutí a farieb? Siahnite po fantasy alebo science-fiction. Obrovský vyber: od luxusných   bonboniér fantasy-rozprávok pre dospelých cez výplody bláznivého kúchara /šváby v čokoláde/ až po lahodné diela majstra kulinára. Niečo také ako jemnučké mäsko na hľuzovkách v smotanovo-orechovej omáčke...o čom to som? Oh, ano, také dobré science-fiction. Vyberte si, môžete vychutnávať   donekonečna, len dajte pozor na kvalitu: aj hľuzovka može byť červivá a orechy  zatuchnuté.                                                                                                   Ak ste konzervatívec a neobvyklé chute vás draždia-dajte si cestopise. Dobrý cestopis je nasiaknutý vôňou a chuťou tej-ktorej krajiny. Ako to zvyčajne býva   recepty národných kuchýň sú overené storočiami, tradične dobré a zdravé. Je na  vás, či si dáte vepšo-knedlo-zelo alebo mexické tortille. Alebo pizzu. A ako všade, každý chod može byt výborný aj mizerný: zavisí od kuchára.               Nezabudnem na klasiku. Ak mate ústa spálené od tabaska a plné zuby oreškov kešju, dobre vám padne mamina sviečková na smotane. Nič nového pod slnkom, ale oddýchnite od silných vnemov na hojdacom kresle v pokoji rodičovského domu...                                                                                                       Ozaj, chlieb! Bez chleba sa nedá! Skutočným chlebom sú praktické príručky a vedecko-populárna literatúra. Viete, aký dobrý može byt obyčajný kus chleba? Voňavý, mäkučký, s chrumkavou korkou. Pozor, aby vám nepodstrčili starý plesnivý suchár!                                                                                           Nakoniec to, čo neznášam: zdravá strava. Učebnice rozného druhu. Tu už nemôžeš nijako zvlašť vybirat.Ak ti predpísali díetu-jednoducho musíš. Ak máš o týždeň skúšku z chémii- nedá sa nič robiť. Našťastie, väčšina z nás nedrži dietu dobrovoľne. Okrem pár maniakov, posadnutých zdravou stravou. V niečom máju pravdu: ak sa napchávame všeličím bez ohľadu na kvalitu- škodíme sebe. Treba šetrít žaludok. A mozog šetrít netreba? Naozaj strávi všetko?

Comments

Pridať nový komentár

Opäť pekné myšlienky. Najviac sa mi páčilo prirovnanie ženskej literatúry k zákusku. V tomto prípade ja ale veľmi nie som na sladké. :-) Ja by som chlebom nenazvala ani tak popôulárno-náučnú literatúru - tá má skôr bližšie k zdravej strane - ale diela svetovej literatúry, alebo aspoň známejšiu klasiku.

Jedna malá gramatická pripomienka. "Už je mi s nich zle" - má byť "z nich zle".

Proti gustu žiaden dišputat.O chybách: niektoré sú spôsobene tím, že som počítačový analfabet, niektoré sú tím,že slovenčina nie je moja materinská reč a niektoré veci sa jednoducho naučiť nedajú.Ale vďaka za upozornenie!

Viac o autorovi

Počet príspevkov:
29
Počet nazbieraných
3, 023
Všetky príspevky od autora

Príspevky, ktoré by sa vám mohli páčiť